Jan Christensen og Arnfinn Moland

MYTER OM KRIGEN I NORGE 1940–1945

Bokens hensikt er en motoffensiv mot økende nedvurdering av den norske motstanden mot Hitlers diktatur, terror og folkemord og mot Quislings forsøk på hjernevask og nazifisering av norsk ungdom. Myter om krigen er oppstått dels ved at ”gammel”nazisters har forsøkt å unnskylde landsforræderi, dels ved svakt fundert revisjonistisk historieskriving, og dels ved folkelig overreaksjon mot «heltedyrking» og sans for konspirasjonsteorier. Mange ikke-historikere har skrevet emosjonelle innlegg og bøker basert på mangelfulle kunnskaper.

Ideen om å lage et “myteleksikon” oppsto i en gruppe opprettet av Odd Einar Dørum og faghistoriker Arnfinn Moland. Den har 10-12 medlemmer. Fra tidlig i år er historikere med spesiell innsikt i krigens mange faser blitt mobilisert til foredrag og debatter med inviterte og faglig kvalifiserte gjester. Dette har resultert i boken MYTER OM KRIGEN I NORGE 1940-1945 av tidligere VG-journalist Jan Christensen og daglig leder av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland. Det er samlet opplysninger og hentet tildels omfattende sitater fra et bredt utvalg av anerkjente historiske verk, supplert med artikler skrevet av folk med spesiell innsikt på ulike felt.

Boken vil med sitt brede og varierte utvalg av fakta og inspirert polemikk være nyttig og givende lesning for alle med interesse for det største dramaet i Norges historie – kampen mot diktatur og nazifisering.

Jan Christensen (f. 1935 i Aker). VGs stortingsmedarbeider i 1961, senere økonomisk medarbeider og utenrikskommentator samme sted, inntil han ble pensjonist i 2002. Han har skrevet og vært medforfatter til flere bøker og oversatt over 40 bøker.

Arnfinn Moland (f. 1951 i Kvinesdal), cand. philol. fra Universitetet i Oslo i 1977, med historie som hovedfag. Leder for Norges Hjemmefrontmuseum, fra 1998 som førsteamanuensis. Han har skrevet og vært medforfatter til flere bøker og medprodusent av filmproduksjonen Rapport fra “Nr. 24”.

 

Jan Christensen & Arnfinn Moland

Myter om krigen i Norge 1940 – 1945

NOVA FORLAG

ISBN 9788292390412

Format 14 x 20,5 cm

220 sider, illustrert

Kr 298,- ib.

Share with your friends

Submit
Share with your friends

Submit