I denne boken skriver journalist og forfatter Grace Brynn om ekte, gamle kjerringråd og litt av historien bak dem.

Mange tror at praktiske råd om flekkfjerning og hvordan bli kvitt veps er kjerringråd. Men det er husråd. De ekte, gamle kjerringrådene besto for det meste av urtemedisin. Noen hadde med overtro og magi å gjøre, men hadde uansett tilknytning til helse. Bruken av urter som medisin gjennnom historien er spesielt interessant, fordi mange av rådene gjelder også i dag, og mye er vitenskapelig vurdert som holdbart.

Boken er en historisk dokumentasjon, mange råd, besvergelser og overtro virker i dag både komisk, skremmende og fjernt. Men dette er uansett en beskrivelse av hva som opptok folk flest i gammel tid, og er et stykke kulturhistorie på godt og vondt. Hekseprosessene er også en del av denne historien. Over 250 kvinner og rundt 50 menn ble henrettet her i landet for trolldomskriminalitet.

Samisk folkemedisin er grundig behandlet og gjenspeiler samisk naturforståelse, livsform og menneskesyn. I Middelalderens kristenrett finner vi sterk fordømmelse av samisk magi, forbud mot bruk av urfolkets magiske evner og helbredende virksomhet.

Trolldomsprosessene rammet derfor samene spesielt hardt.

Boken innledes med med råd og refleksjoner av bl.a. biskop Ole Chr. Kvarme, sjaman Eirik Myrhaug, politiker Rune Gerhardsen, astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard, ordfører Fabian Stang og poet Jan Erik Vold,

Grace Brynn er journalist, forfatter og oversetter, bosatt på Nesodden utenfor Oslo.

 

Kr. 298,- (innb.)

ISBN 978-82-92390-27-6

Share with your friends

Submit
Share with your friends

Submit