Hvis du har trodd at Kjartan Fløgstads dikterkunst er alvorlig og lite tilgjengelig, skal du lese denne boka. Her er det hentet korte og lengre småhistorier fra Fløgstads tekster som viser vei inn i en overraskende rik, morsom og ofte rett ut absurd verden.

«Som det jævla lauvet på trea er vi. Først heng vi med og heng på. Så mistar vi taket og dett ned. Så blir vi blåsne omkring, rotlause og jævlige.»

«Før i verda var det så kaldt at det trongst sju gode somrar for å få vekk snøen».

«Det er berre ein ting, sa han og hufsa i buksene. Som kan samanliknast med å gå dritaren. Å gå inn i eit lite avlukke, aleine, og slippa ei kroppsleg avsondring ned i et svart hol. Det er nett det same du gjer når du avgir stemme. Røysta di, rett i dass».

Sentrum i Fløgstads univers er Lovra, en liten industriby på vestkysten av Norge. Stedet minner påfallende om Sauda, stedet der han trådte sine barnesko. Her har vann fra fjellene blitt omgjort til ild i smelteverkets varme hjerte. Tekstene i denne boka har fått selskap av spennende fotografiske dokumenter fra et dagens Sauda som fremdeles lever av og med «eld og vatn». Dessuten presenteres et dykk ned i Saudas hektiske industrihistorie.

Slik sett er boka både et glimrende startpunkt for de som ønsker en lett og ledig innføring i Fløgstads forfatterskap, den er en fotografisk dokumentasjon i Fløgstads ånd, samtidig som den selvfølgelig er uunnværlig for alle som har et forhold til Sauda.

 

Ansvarlig for boka er Pål Hermansen, en av våre mest allsidige og internasjonalt prisbelønte fotografer.

 

Pål Hermansen

ELD og VATN

Kjartan Fløgstads Sauda

Kr 398,- ib. ill. 192 sider.

Share with your friends

Submit
Share with your friends

Submit